Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vorlíček pokračuje v natáčení filmu Saxana

30. 11. 2007

29.11.2007
Praha - V bar U Vincka se proměnil jeden z ateliérů barrandovského studia v Praze. Rekvizit je tu poskrovnu a stoly i židle stojí na přesně určených místech modré podlahy se stejně zabarveným pozadím. Dekorace jsou totiž součástí virtuálního prostředí filmu Václava Vorlíčka Saxana, který se tu natáčí. Ačkoliv štáb pracuje ve studiu od poloviny měsíce, první klapka se oficiálně ozvala až dnes za účasti zástupců společností Design Bros., PragoFilm, RED division a koprodukující České televize.

Tvůrci této pohádky chtějí volně navázat na úspěšnou rodinnou komedii Dívka na koštěti ze začátku 70. let, na které vyrostly tři generace diváků. Jen do českých kin jich přišlo 2,1 milionu. Dnes tu sice její protagonisté Petra Černocká a Jan Hrušínský, kteří se na plátně rovněž objeví, chyběli, zato se vše točilo kolem jejich filmové dcery Saxanky, kterou hraje devítiletá Helenka Nováčková.

V maskérně se na své role ředitele čarodějnické školy, čaroděje Viga a močálnice chystali Josef Somr, Bronislav Poloczek a Barbora Kodetová, zatímco k dokonalosti čerta Jaroslava Kepky chyběl už jen knír. "Čerta jsem si vyzkoušel několikrát; jeden z nejkrásnějších byl Trepifajksl na Fidlovačce," řekl Kepka. V čertisku, které ztvární ve filmu Saxana, našel zalíbení už kvůli nalíčení. "Jakej bude, to se teprve dozvím, protože tato postava je jen figurkou na šachovnici, kterou posunuje pan režisér Vorlíček," dodal Kepka.

Film, který by se měl v kinech objevit v první polovině roku 2009, bude kombinovat živou akci herců s animovanými pasážemi. Na plátně se dále objeví například Petr Nárožný, Jiřina Bohdalová, Naďa Konvalinková, Jiří Lábus, Ota Jirák a Markéta Hrubešová. Většina příběhu se odehraje v čarodějné říši. Malá Saxana se totiž prostřednictvím kouzelné obrázkové knížky dostane do školy čarodějnic a na veletrh strašidel, kde se utká s komiksovým padouchem Crackmanem. Scénář napsal spolu s režisérem Vlastimil Mistrík, za kamerou je Petr Polák.

Pro Vorlíčka je to první velká zkušenost natáčet v hraném filmu před modrým pozadím. "Naše postavy tu hovoří s postavami, které budou animované a na filmové políčko budou teprve přidány. Každý jejich pohled trochu jinam nám bude komplikovat práci. I proto se musí každý záběr detailně připravit," řekl ČTK režisér, jemuž se daří denně natočit až dvě minuty děje. I přesto se podle něj ve filmu objeví klasické trikové scény, na které si diváci pamatují třeba z Arabely.

"Naše práce má být hotova za dva měsíce, pak bude následovat samotná animace, kdy se virtuální postavy budou slaďovat s hereckými akcemi," dodal Vorlíček. Doufá, že po dokončení půjde tento film stejnou stopou, jakou šla Dívka na koštěti. Protože kam prý ve světě přijel, tam o ní věděli.

Petr Miltner ze společnosti DesignBros odhaduje délku těchto prací až na 12 měsíců. Podle Vorlíčka bude nejsložitější přizpůsobit mimiku animovaných postav živým hercům. Netrpělivě čeká, jak se při postsynchronech vyrovná s namlouváním své role titulní hrdinka.

"Protože s herectvím nemá vůbec žádné zkušenosti. Je naprosto nepopsaná, její postavu jsme vytvářeli ve spolupráci s ní. Jsem zvědav, jak se sama sobě bude strefovat do pusy," dodal Vorlíček.
 

Náhledy fotografií ze složky Saxana Dívka na koštěti

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář