Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petra Černocká: Jirka hlídá, jestli u vaření nemlsám

15. 4. 2008


Koprovka či svíčková s knedlíky? Tak pokud by vás Petra Černocká pozvala na oběd, těchto jídel se nedočkáte. Zpěvačka fandí lehké kuchyni a nad tím, aby se u nich doma zdravě jedlo, bedlivě bdí i její manžel, kytarista Jiří Pracný.

Co vy a vaření - jak to jde dohromady? "Kamarádíte" spolu?
Náš vztah je ambivalentní. Dokud mě kuchyň (nebo spíš žaludek mého muže) nepovolá, tak se tam snaživě nehrnu.

Kdo vás učil vařit?
Maminka mě pod pohrůžkou, že si mě nikdo nevezme, naučila spoustu "klasických" jídel, jako koprovku, rajskou nebo svíčkovou, jenže přesně tato kalorická jídla už dávno u nás doma nejíme. Takže právě cestou pokusů a zklamání jsem se naučila vařit lehká jídla, na kterých můj muž trvá. Kontroluje mě někdy, jestli nehřeším třeba tím, že něco dělám na másle nebo sádle. Trvá na olivovém oleji, odmítá bílou pšeničnou mouku, a když je třeba něco přisladit, tak to činím jen v jeho nepřítomnosti.

Experimentujete ráda při vaření?
Občas se pokouším o jídla, která jsem jedla někde na cestách v zahraničí. Nejvíc mi chutnala thajská jídla, tak jsem si koupila Thajskou kuchařku a dokoupila potřebné ingredience, jako rybí omáčku nebo kokosové mléko. Do těchto specialit se ale pouštím jen v létě na chalupě, když se mi třeba nechce natírat okna.

Raději pečete, nebo vaříte?
Já nepeču vůbec. To ale jen z pudu sebezáchovy, protože buchty a koláče miluji a vím, že bych se neudržela a snědla pekáč bublaniny na posezení. To, že jsem relativně štíhlá, nemám od pánaboha. To v mém věku nakonec nikdo.

Máte nějakou oblíbenou, nicméně zapovězenou mňamku?
Já miluji hořkou čokoládu, kdykoli tankujeme u pumpy, nevydržím to a jdu si jednu koupit. Kupuji si tu s 85 % kakaa, protože ta se sice krásně nerozplývá na jazyku jako ta s nižšími procenty, ale je relativně dietní. Tedy pokud ji celou nesním na posezení.

Zavzpomínáte na nějaký kulinářský pokus, který se setsakramentsky nevyvedl?
Jednou u nás skončila svíčková na zdi. Nějak jsem špatně utěsnila mixér.

 

Pikantní kuře mého bývalého manžela
Na tento recept nedá Petra Černocká dopustit a patří mezi její nejoblíbenější. A prozradila, že vždy když jede s Jiřím Pracným navštívit svého bývalého muže Jana Vaculíka, předem si u něj tuto pochoutku objednává.
Přísady:
1 kuře, sůl, pepř, olivový olej, 0,7 litru červeného vína, meruňkový kompot, 6 lžic kečupu, indonéské koření, například granmasala, jasmínová rýže
Doba:
90 minut
Návod:
Kuře mírně nasolte, rozporcujte a na olivovém oleji orestujte do zlatava. Pak podlijte červeným vínem a duste. Když je maso měkké, kuře vyjměte. Do výpeku přidejte kečup a šťávu z kompotu. Vzniklou omáčku dochuťte indonéským kořením. Pak vložte maso zpět do pekáčku s omáčkou a prohřejte. Na závěr přidejte meruňky a ještě na chvíli vložte do vyhřáté trouby provařit. Podává se s jasmínovou rýží.
Vychytávka:
Vybírejte meruňkový kompot s nízkým podílem cukru. Pokud je omáčka příliš řídká, na zahuštění použijte máčený škrob.
 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář