Jdi na obsah Jdi na menu
 


Natáčení nové Saxany se opozdí

18. 6. 2007

Saxana (Petra Černocká) a Honza (Jan Hrušínský)
foto: ČT
 

Začátek natáčení volného pokračování legendární dívky na koštěti se posouvá na září letošního roku. Důvodem je skluz při výrobě animací a takzvaných 3D triků, jejich příprava před natáčením si vyžádá další měsíce práce počítačových expertů společnosti DesignBros.

18.6. 2007 17:09

Design Bros bude producentem snímku, jehož pracovní název zní Saxana - veletrh strašidel, oznámil Michal Dolana ze společnosti D.D.M.

Režisérem projektu bude Václav Vorlíček. Barrandov Studio bude i nadále poskytovat své služby, avšak nezúčastní se natáčení v roli producenta, ani minoritního koproducenta. "Jsme rádi, že se nám podařilo přispět k dořešení otázky autorských práv filmu," komentovala dohodu barrandovská producentka Helena Uldrichová.

Komedie Saxana - veletrh strašidel bude podle Dolany patřit mezi nejnáročnější filmy, které dosud v Česku vznikly. Rozpočet se pohybuje kolem 60 miliónů korun, přičemž záměrem tvůrců je kombinovat hrané scény a skutečné herce s trojrozměrným prostředím a animovanými postavami.

I v Hollywoodu musejí čekat

Podle uměleckého ředitele společnosti DesignBros a scenáristy filmu Vlastimila Mistríka není odklad začátku natáčení ničím neobvyklým. "I v Hollywoodu musejí herci čekat, než vznikne na počítači vytvořená část filmu. Využíváme stejnou softwarovou technologii a bohužel máme i stejné problémy s časem," dodal.

Když producenti společností DesignBros a Barrandov Studio oznámili začátkem roku společný úmysl natočit volné pokračování Dívky na koštěti, přijal to Jan Nejedlý z firmy Česká produkce s překvapením, neboť se prý už dříve dohodl na spolupráci s firmami Medex i DesignBros jako majiteli práv k této látce. "Zajistili jsme od partnerů financování projektu," sdělil tehdy Nejedlý, který podle svých slov uzavřel dohodu o spolupráci pouze ústně.

První klapka se měla podle původních předpokladů ozvat už na jaře a hraná část natáčet během května a června. Vedle Petry Černocké a Jana Hrušínského, nyní v roli manželů, se na plátně z původního obsazení objeví i Jan Kraus jako ředitel blázince. Trojjedinou postavu ztvární Jiřina Bohdalová, v dalším obsazení figurují Jiří Lábus, Ivana Chýlková a Petr Nárožný.

"Nejde o stejnou řeku - ta je teď úplně jiná. Už v 90. letech jsme byli s Macourkem vyzváni, abychom napsali scénář, ale projekt usnul. Novou verzi jsem napsal s Vlastimilem Mistríkem," řekl v lednu Vorlíček. Možnost dát dohromady reálný a animovaný svět ho bavila. Složitější to prý bude při natáčení, kdy bude muset režírovat živou postavu komunikující s tou virtuální. Dívka na koštěti scenáristů Václava Vorlíčka a Miloše Macourka měla premiéru v roce 1971 a vyrostly na ní tři generace diváků. Celkem jich do kin přišlo více než 2,1 miliónu, úspěch má i při televizních reprízách.

 

Náhledy fotografií ze složky Saxana Dívka na koštěti

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář