Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mou trvalkou je Řecko, říká zpěvačka Petra Černocká

23. 7. 2008
Nejsem žádná velká cestovatelka, i když jsem po sametové revoluci vyrazila, kam to šlo. Byla jsem v Thajsku, na Kanárských ostrovech, v Řecku i v Africe a v Americe, ale stává se ze mě pecivál, který si nejraději užívá klidu na chalupě. Hodně za to mohou i moje zvířata, která nerada opouštím. Mou trvalou láskou je ale Řecko, kam se stále ráda vracím. Příliš exotické země se zásadně jinou kulturou mě trochu stresují. Sednout si do taxíku v Egyptě a pak se dohadovat se šoférem, jestli mi vrátí drobné, tak to už není nic pro mne.
 
                         

Obrazek

 

Pokud bych měla poradit čtenářům Koktejlu, kam vyrazit, určitě bych doporučila Thajsko. Tedy v případě, že vás neodradí hodiny strávené v letadle. Je to krásná země a laskaví lidé. Thajci se stále usmívají, obchodníci vás pořád netahají za rukáv a jídlo je tam… prostě skvělé.

A jak se chystám na cestu při dovolené? Nejprve pořádně vyzpovídám ty, kteří v místě, kam mířím, už byli. Víte, lidé o ničem nevyprávějí tak rádi a barvitě jako o své dovolené. Můj soused léta pracoval v cestovní kanceláři, takže mi nejen dobře radí, ale vybaví mě i nějakou chytrou knížečkou s tipy, kam se podívat.
 

Přiznám se, že se během let můj pohled na způsob cestování změnil. Vyzkoušela jsem obojí, jak bydlení u domorodců, tak v hotelích a usoudila jsem jedno. Slušný hotel je prostě základ. Dřív jsem uměla v cizině bydlet třeba u přátel, ale teď už chci mít vlastní soukromí, koupelnu a vlastní plány, co a kdy podniknu.

Ráda o svém cestování vyprávím, na cestách se totiž stane cokoliv. Dnes už s humorem vzpomínám na první cestu do Thajska, kde jsme dovolenou zahájili dvěma koncerty pořádanými naší ambasádou. Protože jsem měla před cestou dost starostí s tím, abych si vylepšila angličtinu, zapomněla jsem pohlídat manžela. Nezkontrolovala jsem, co si vlastně s sebou veze. Obvykle nebere skoro nic kromě plavek a slunečních brýlí, protože tvrdí, že všechno se dá případně dokoupit. Tenkrát mu ale jeho teorie nevyšla. Letěli jsme v lednu, kde v Praze na letišti nastupoval do letadla v péřové bundě a pohorkách, takže v Bangkoku sice hned shodil bundu, ale ukázalo se, že nemá jiné boty. Vzal si sice jakési sandály k vodě, ale sehnat společenské, vhodné na vystoupení, číslo 45, se nepodařilo. Drobní Thajci, nejspíš nikdy tak velkou botu ani neviděli. Nakonec boty přiletěly dalším letadlem z Prahy. Bylo veselo, ale to je na necestování přece to krásné.
 
Ostatně dovolenou většinou trávím právě s manželem, který je velmi družný. Vlastně na každé cestě si najdeme nějaké nové přátele. Když pak jezdíme po republice na vystoupení, vždycky nás potěší, když za námi někdo přijde, s kým jsme byli na dovolené. A snů a plánů? Delší dobu už plánuji nějaký výlet, třeba do Londýna nebo do Říma, ale nakonec mě vždycky zláká dovolená u moře.
 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář